Çarkıfelek meyvesi, jöle kıvamında, çıtır çıtır çekirdeklere sahip bir meyvedir. Çarkıfelek meyvesi, Güney Amerika’nın subtropikal bölgelerine mahsustur. Güney Amerika’da yaygın olarak yenir ve yemek pişirmede kullanılır. Mor yahut kırmızı olanların yanı sıra sarı çarkıfelek meyvesi çeşitleri vardır ve tek tek meyvelerin boyutu yaklaşık bir erik boyutundan greyfurt boyutuna kadar değişir. Çarkıfelek meyvesi taze toplandığında gergin ve parlak bir kabuğa sahiptir, lakin meyve olgunlaştıkça kabuk buruşup kırışır.
Bu içeriğimizde çarkıfelek meyvesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çarkıfelek Meyvesi Nedir?
Çarkıfelek meyvesi, jöle kıvamında, çıtır çıtır çekirdekleri ve parfümlü aromasıyla pek çok tüketici için alışılmadık ve yabancı bir eserdir. Meyve, Güney Amerika’nın subtropikal bölgelerine hastır. Güney Amerika’da yaygın olarak yenir ve yemek pişirmede kullanılır.
Mor yahut kırmızı olanların yanı sıra sarı çarkıfelek meyvesi çeşitleri vardır ve tek tek meyvelerin boyutu yaklaşık bir erik boyutundan greyfurt boyutuna kadar değişir. Çarkıfelek meyvesi taze toplandığında gergin ve parlak bir kabuğa sahiptir, lakin meyve olgunlaştıkça kabuk buruşup kırışır.
Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Kullanılır?
Öncelikle, bir çarkıfelek meyvesinin ne vakit olgunlaştığını anlayabilmek kıymetlidir. Kıymetli olan, meyvenin dış kabuğunun rengi ve dokusudur. Olgunlaşmamış bir çarkıfelek meyvesinin cildi pürüzsüz ve serttir. Olgunlaşması birkaç günü alacaktır.
Kabuk çeşide bağlı olarak sarı, kırmızı yahut koyu mor renk almaya başladığında ve meyve yumuşadığında meyve daha tatlı hale gelir. Bir çarkıfelek meyvesinin büsbütün olgunlaştığını ve azamî tatlılığa sahip olduğunu kabuğu yavaşça kırıştığında anlayacaksınız.
Çarkıfelek meyvesinin içinde bulacağınız şey, bir kaşıkla kolaylıkla çıkarılabilen ve olduğu üzere yenebilen yahut içecekler, soslar ve tatlılar üzere her türlü tanımda kullanılabilen jelatinimsi, sarı, tohum dolu bir yapıdır. Çarkıfelek meyvesinden meyve suyu yapmak için posayı, tohumları ve hepsini püre haline getirebilir; su ve biraz şeker ekleyebilirsiniz. Meyve suyu yahut taze posa, smoothie’lere şahane katkılardır.
Çarkıfelek Meyvesinin Tadı
Çarkıfelek meyvesinin tadı, meyve tazeyken buruk ve ekşidir. Meyve olgunlaştıkça daha tatlı hale gelir. Lezzeti narenciye, kavun, ananas ve kivi ile karşılaştırılabilir.
İçindeki tohumları gevrek olan çarkıfelek meyvesinin yemesi kolaydır. Çekirdekleri tüketilebilir.
Çarkıfelek Meyvesinin Besin Değerleri
100 gramlık bir porsiyon için:
Çarkıfelek Meyvesinin Faydaları
Çarkıfelek meyvesinin sıhhate yararlarından birkaçı şunlar:
Bağışıklık sistemine, görüşe ve cilde yardımcı olan A vitamini açısından zengindir.
Vücudun sağlıklı çalışması için günlük olarak muhtaçlık duyduğu tüm temel mineral ve vitaminleri içeren besinlerden biridir.
Vücudunuzun ziyanlı hür radikallerden kurtulmasına yardımcı olan antioksidanlarla doludur.
Antioksidanlar, bedeni hastalıklardan uzak tutmaya yardımcı oldukları için bedeninizin bağışıklık sisteminin işleyişi için hayati ehemmiyete sahiptir.
Çarkıfelek meyvesi, düşük glisemik indeks (GI) bedeline sahip birkaç tropikal meyveden biridir.
Çarkıfelek meyvesi, güçlü bir diyet lifi kaynağıdır.
Çarkıfelek meyvesi, kalp sıhhati ile alakalı bir mineral olan varlıklı bir potasyum kaynağıdır.
Çarkıfelek meyvesi, bir antioksidan olan yüksek ölçüde C vitamini içerir. Bu antioksidanlar, hür radikallerle savaşmaktan ve bağışıklık sistemini sağlıklı tutmaktan sorumludur.
Anksiyete ve gerilimden muzdarip olanlara çarkıfelek meyvesi yemeleri tavsiye edilir. Bunun nedeni, ruh halinizi taze ve memnun tutan beyin hücreleri üzerinde güçlü bir tesire sahip olduğu söylenen magnezyum ile dolu olmasıdır.